Virker blue light briller?

Virker blue light briller?

Det er et spørgsmål, som mange mennesker stiller sig i disse dage. Når alt kommer til alt, er det ikke underligt, at så mange mennesker bruger skærme hele dagen, at de søger efter måder at reducere de negative virkninger af skærmtiden på. I denne artikel vil vi se nærmere på videnskaben bag blue light briller og se, om de virkelig kan hjælpe med at forbedre din oplevelse af skærmtid!

Videnskaben bag blåt lys

Der findes en masse videnskabelig forskning om blåt lys og dets virkninger på menneskekroppen. Blåt HEV-lys er en type lys som skærme udsender, f.eks. computere, smartphones fjernsyn og led pærer. Denne type lys har en kortere bølgelængde end andre farver af lys, og det har vist sig at have nogle negative virkninger på den menneskelige krop.

Udsættelse for skadeligt blåt lys er blevet forbundet med øjenbelastning, søvnproblemer og endda hovedpine. Det kan også forårsage tørre øjne og gøre det sværere at fokusere på en skærm.

Derudover kan blåt lys forstyrre kroppens naturlige melatoninproduktion hvilket påvirker din naturlige søvncyklus.

Hvad er HEV-lys?

Synligt højenergilys (HEV) er den type blåt lys, der kommer vores elektroniske skærme samt fra led lys. Det har en kortere bølgelængde end andre lysfarver, og det har vist sig at have nogle negative virkninger på menneskekroppen. Det er netop disse kritiske blå bølgelængder som blue light briller skal blokere.

Hvad er melatonin?

Melatonin

Melatonin er et hormon, der produceres i hjernen. Det er ansvarligt for at regulere kroppens søvncyklus. Niveauet af melatonin i kroppen, er højest om natten og lavest om dagen.

Eksponering for blåt lys, som udsendes af moderne skærme, undertrykker produktionen af melatonin mere end nogen anden type lys. Dette kan forstyrre kroppens naturlige søvnrytme og dermed gøre det svært at falde i søvn men værre er, at det undertrykker den dybe og vigtige REM søvn. Det anbefales der for, at man reducerer den tid, man bruger på skærme før sengetid for at minimere det blå lys' indvirkning på søvnen.

Skærmtid og dine øjne

Virker blue light briller virkeligt?

Det er ikke kun det blå lys fra skærme, der kan være skadeligt for dine øjne. American Academy of Pediatrics (AAP) anbefaler, at børn begrænser deres skærmtid til højst to timer om dagen. Det skyldes, at for meget skærmtid kan føre til en tilstand, der kaldes "computervisionssyndrom" (CVS).

CVS er en gruppe af symptomer, der omfatter øjenbelastning, hovedpine og tørre øjne. Disse symptomer kan skyldes, at man stirrer for længe på en skærm eller sidder for tæt på skærmen. Hvis du oplever nogle af disse symptomer, er det vigtigt at holde pauser fra skærmene og give dine øjne hvile.

Hvis du leder efter måder at reducere din skærmtid på, er briller med blåt lys en god mulighed. Men de er ikke den eneste mulighed. AAP anbefaler, at børn begrænser deres tid foran skærme til højst to timer om dagen. Det skyldes, at for meget skærmtid kan føre til en tilstand, der kaldes "computervisionssyndrom" (CVS).

CVS er en gruppe af symptomer, der omfatter øjenbelastning, hovedpine og tørre øjne. Disse symptomer kan skyldes, at man stirrer for længe på en skærm eller sidder for tæt på skærmen. Hvis du oplever nogle af disse symptomer, er det vigtigt at holde pauser fra skærmene og give dine øjne ro.

Hjælper et par blue light briller så?

Det korte svar er: Ja, blue light briller kan hjælpe med at reducere de negative virkninger af eksponering for blåt lys. Videnskaben (som vi har linket til nederst) viser, ret entydigt at blåt lys påvirker din nattesøvn negativt. Derudover er der også studier der tyder på, at lyset fra dine skærme heller ikke er godt for dine øjne og helbred generelt.

Ved at blokere noget af det blå lys fra skærme kan disse briller hjælpe med at reducere spændinger i øjnene, tørre øjne og hovedpine. De kan også hjælpe dig med at sove bedre om natten ved at reducere mængden af blåt lys, der forstyrrer din naturlige søvncyklus. Hvis du leder efter en måde at forbedre din skærmtid på, er briller med blåt lys bestemt et forsøg værd!

Hvornår skal man bruge brillerne?

Blue light briller har en positiv effekt, når du eksempelvis ser tv, surfer på mobilen eller arbejder foran en skærm. Briller mod blå lys blokerer for, at blåt HEV-lys når dine øjne og kan hjælpe dig med at sove bedre og reducere bivirkningerne af anstrengte øjne. Fordelene ved at bære blue light briller lys inkluderer også forbedret søvnkvalitet, hvis du vil udnytte dette bedst muligt, bør du bruge brillerne om aftenen (efter solnedgang).

Hvornår skal man så IKKE bruge blue light briller?

Solen er en fantastisk lys- og energikilde for vores kroppe, så du skal ikke benytte blue light briller, når du er udendørs. Strålerne har nogle naturlige helbredende egenskaber, og dem ønsker vi ikke at blokerer for. Især om morgenen, hvor solens stråler indeholder store mængder naturligt blåt lys, er det godt at lade det nå dine øjne. Det vil hjælpe dig med at vågne op og føle dig mere energisk til den kommende dag!

Sådan reducerer du de negative effekter af skærmtid

Hvis du leder efter måder at reducere din skærmtid på, er der nogle få ting, du kan gøre.

Reducer din skærmtid

1. Sæt grænser for din skærmtid

Hvis du finder ud af, at du bruger for meget tid foran en skærm, så sæt en grænse for dig selv. Vælg et tidsrum, som du er tryg ved, og hold dig til det.

2. Tag ofte pauser

Når du bruger en skærm, skal du holde pauser hvert 20. minut eller deromkring. Rejs dig op og gå lidt rundt eller kig væk fra skærmen for at give dine øjne et hvil.

3. Brug blue light briller

Som vi nævnte før, kan blue light blocking briller være med til at reducere de negative virkninger af skærmtid. Hvis du bærer dem, mens du bruger digitale skærme, kan de hjælpe med at reducere øjenbelastning, hovedpine og tørre øjne.

Kan man ikke bare bruge nattefunktion

Det er korrekt, at det er en super god idé at nedjustere lysstyrken eller aktivere night shift, men det tager dig dog desværre ikke helt i mål. Eksempelvis udsender dit fjernsyn, led-pærer, osv. jo også blåt lys. Derudover selvom "Night shift" er aktivt, så har du stadig blåt lys i baggrundbelysningen fra LED-skærmen på din mobiltelefon. Du kan læse mere om det i vores artikel om Night Shift vs. Blue Light.

Virker blue light briller mod migræne og hjernerystelser?

Blue light briller mod migræne

Der er ikke videnskabelig evidens for at blue light briller afhjælper hverken migræne eller hjernerystelser. Der er dog en del af vores kunder der melder tilbage, at de har haft utrolig gode resultater ved at benytte blue light briller for at forebygge migræne eller følgeeffekterne ved hjernerystelse.

Hvilken type blue light briller skal man så købe?

Der er mange meninger omkring blue light briller og det er en jungle at finde ud af hvilke briller der virker, hvor meget blåt lys de blokerer og har man overhovedet brug for blue light briller? I takt med at vi bruger mere og mere tid foran kunstigt lys (digitale skærme), er det vigtigt at være opmærksom på de potentielle risici, der er forbundet med eksponering for blåt HEV-lys. 

Der findes som nævnt mange forskellige briller mod blåt lys på det danske marked. Og mange hævder at blokere 100% samtidig med at de har helt gennemsigtigt glas. Men hvilke af dem virker og hvilke skal du vælge?

Gennemsigtige glas:

- Disse er designet til at filtrere det blå lys uden at forvrænge farverne på skærmen.

- De har normalt et svagt gult skær, som kan hjælpe med at reducere øjenbelastning.

- Nogle siger, at de blokerer 100 % af det blå lys, men det er ikke tilfældet da det er fysisk umuligt uden at glasset bliver rødligt/orange.

- Gennemsigtige glas er optimale hvis du sidder foran en skærm og arbejder i løbet af dagen

Rød/orange glas:

- Disse er briller (ofte kaldet søvnbriller eller night-briller) er designet til at blokere blåt lys fuldstændigt, mens du stadig kan se skærmen.

- De har en rødlig eller orange farve, som kan få skærmen til at se varmere og lettere ud for øjnene.

- De røde/orange brilleglas er optimale om aftenen (især 1-2 timer inden du gerne vil sove), de vil nemlig hjælpe hjernen til at begynde produktionen af søvnhormonet melatonin, som assisterer til en bedre og dybere søvn.

Hvad er forskellen på blue light briller og skærmbriller?

Forskellen er at skærmbriller er briller med en specifik styrke egnet til når du arbejder foran en skærm så det fremstår mere letlæseligt. Der findes mange forskellige skærmbriller, som på hver deres måde hjælper folk med at se bedre på deres arbejdsplads. Skærmbriller eller computer briller som de også nogle gange kaldes, kan godt få en blue light belægning som filtrere en lille smule af det skadelige blå lys, det dog oftest under halvdelen af hvad et par blue light briller blokerer.

Blue light briller derimod har til hovedfunktion at blokerer det blå HEV-lys og er typisk helt uden styrke.

Blue light briller fra ANCR Copenhagen

Hvis du er på udkig efter et par kvalitets blue light briller uden styrke, så kan du tjekke udvalget her hos ANCR. Vores briller er blevet uafhængigt testet i DTU's fotoniklaboratorium, hvilket sikrer, at de rent faktisk blokerer henholdsvis 40-100 procent af det blå HEV-lys der udsendes fra dine digitale enheder.

ANCR Blue Light (40% blokering)

ANCR Sleep (100% blokering)

Hov! - men er I ikke forudindtaget når I selv sælger blue light briller?

Selvfølgelig er vi det! Vi sælger blue light briller, fordi vi tror på deres effektivitet. Og vi har set de positive virkninger, de kan have på vores egen og andre folks liv (tjek evt. vores trustpilot). Men vi er ikke de eneste, der tror på dem. Der er en voksende mængde videnskabelig dokumentation, der støtter brugen af blue light briller til at reducere skærmtiden. Alle vores briller er desuden uvildigt testet på DTU i fotoniklaboratoriet, hvilket sikrer, at de opfylder en høj standard for kvalitet og at de i øvrigt blokerer det som vi siger de gør.

Det siger vores kunder om blue light briller

Konklusionen - Blue light briller virker!

Blue light briller er en effektiv måde at reducere de negative virkninger af skærmtid på. De virker ved at blokere blåt HEV lys, som kan forårsage dårlig søvn, øjenbelastning, hovedpine samt tørre og trætte øjne. Der findes mange forskellige typer af briller, men ikke alle virker lige godt. Det er vigtigt at gå til markedet med en vis skepsis og for at finde de bedste briller er det en god idé at forespørge om uafhængige tests for at sikre kvalitet og effektivitet.

Så, der har du det. Briller med blåt lys virker og kan hjælpe med at reducere de negative virkninger af langvarig skærmtid. Lav din research, find et par gode briller, og nyd fordelene!

Tak fordi du læste med :)

Tilbage til blog